Motus Lynx

Scientia est vita

Kako prepoznati znakove nedostatka željeza?

Ako se često osjećate umorno, bez energije i imate oslabljen imunitet, uzrok bi mogao biti upravo nedostatak željeza. Željezo je ključno u procesu vezanje kisika u crvenim krvnim stanicama, što omogućava transport kisika kroz krv. Željezo je također potrebno za funkcioniranje stanica imunološkog sustava te sudjeluje u sintezi enzima koji su važni za proizvodnju hormona štitnjače i kolagena.

Koliko često i kod koga se pojavljuje nedostatak željeza?

Nedostatak željeza je najčešći nedostatak mikronutrijenata u svijetu. Može se razviti zbog niskog unosa hranom, loše bioraspoloživosti željeza iz hrane, povećanih potreba (rast, trudnoća) ili povećanih gubitaka (krvarenja, bolesti).

Žena, u dobi od 18. do 51. godine, treba 15 mg željeza dnevno, dok bi trudnici trebalo i 30 mg za pravilan razvoj ploda. Muškarac iste dobi treba samo 10 mg željeza dnevno pa je nedostatak željeza kod muškaraca rijedak.

Kako se manifestira nedostatak željeza?

Nedostatak željeza može uzrokovati umor, vrtoglavicu, razdražljivost, probleme s koncentracijom, smanjenje fizičkih i mentalnih sposobnosti, glavobolje, lomljive nokte i kosu. Također može oslabiti imunološki odgovor, izazvati bljedilo i smanjiti radnu produktivnost. Kod djece može dovesti do nazadovanja u kognitivnom razvoju.

Nedostatak željeza može se negativno odraziti na kožu i kosu. Nedostatak željeza je čest uzrok ispadanja kose kod žena u reproduktivnoj dobi.

Pouzdanu dijagnozu nedostatka željeza može postaviti liječnik, koristeći laboratorijske pretrage (hemoglobin, feritin, serumsko željezo).

Kako povećati unos željeza kroz prehranu?

Osim konzumiranja hrane s većom količinom željeza, važno je znati i kako učinkovito iskoristiti to željezo. Meso ne sadrži veliku količinu željeza, ali je to željezo izuzetno dobro iskoristivo jer se nalazi u obliku koji je sličan onome u crvenim krvnim stanicama (hemski oblik).

Iskoristivost “biljnog” željeza (nehemski oblik) možete poboljšati dodavanjem limuna ili limete jelima. Vitamin C mijenja željezo u oblik koji tijelo lakše apsorbira.

Zanimljivo je da se biljno željezo (nehemski oblik) puno bolje apsorbira kada se konzumira s mesom ili ribom. Kava i čaj, ako se konzumiraju s obrokom, smanjuju iskoristivost željeza. Lijekovi za smanjenje želučane kiseline također negativno utječu na apsorpciju željeza iz hrane.

Odabir hrane bogate željezom je ključan, a u tome vam može pomoći donja tablica. Dobar izvor lako iskoristivog željeza je meso. Željezo iz biljnih izvora je manje iskoristivo pa je preporučljivo uz njega konzumirati sok od citrusa (vitamin C). Izbjegavajte konzumiranje kave i pravog čaja tijekom obroka jer tanini vežu željezo i smanjuju njegovu iskoristivost. Izvan obroka kava i čaj nemaju negativne učinke.

Crvena cikla i crno vino, suprotno popularnom mišljenju, ne sadrže mnogo željeza. Da biste zadovoljili dnevne potrebe odrasle žene za željezom (15 mg), trebali biste konzumirati čak 1,9 kg crvene cikle ili 3,3 L crnog vina.

Tablica 1: Sadržaj željeza u odabranim namirnicama

NamirnicaSadržaj željeza u 100 g
Svinjska jetra*23,30 mg
Posna govedina1,85 mg
Pileća prsa, bez kože0,37 mg
Punomasno mlijeko0,03 mg
Konzervirane sardine u ulju (ocijeđene)2,92 mg
Dagnje3,95 mg
Integralna tjestenina (suha)3,63 mg
Brokula0,73 mg
Soja u zrnu (suha)15,70 mg
Tamna čokolada 70-85% kakao dijelova11,90 mg
Crvena cikla0,80 mg
Crno vino (merlot)0,46 mg
Suhe šljive3,52 mg
Pileća jaja1,75 mg
Sezam14,55 mg
Hemoemon 1 kapsula20 mg

*(Zbog visoke koncentracije vitamina A, ne preporučuje se tijekom trudnoće).

Kada je potrebno koristiti dodatke prehrani?

Kod povećanih potreba (djeca, tinejdžeri, trudnice, sportaši), lošije apsorpcije (pacijenti nakon bariatričnih operacija), kod vegetarijanaca ili već razvijenog nedostatka željeza.

Kako izbjeći mučninu i zatvor nakon uzimanja dodataka prehrani sa željezom?

Željezo u anorganskim oblicima (željezov sulfat) vrlo je reaktivno i može iritirati sluznicu probavnog trakta, što često uzrokuje mučninu i zatvor. To je veliki problem zbog kojeg mnogi prerano prestanu uzimati željezo.

Rješenje je u korištenju “keliranih” oblika željeza. To je željezo vezano za aminokiseline, što sprječava reakciju s sluznicom. Tako vezano željezo također se dvostruko bolje apsorbira.

Najbolja apsorpcija željeza postiže se uzimanjem na prazan želudac. Međutim, ako vam željezo uzrokuje probleme, uzmite ga uz obrok koji ne sadrži mlijeko ili mliječne proizvode, jer kalcij u hrani smanjuje apsorpciju željeza.

Zašto odabrati dodatak prehrani Hemoemon?

  • Visok sadržaj željeza: 18 mg željeza po kapsuli. Dnevna doza može biti 1 ili 2 kapsule.
  • Visoka bioraspoloživost: Željezo u obliku aminokiselinskog kelata – željezov bisglicinat, koji ima dvostruko veću bioraspoloživost u usporedbi s anorganskim željezom (željezov sulfat).
  • Ne uzrokuje mučninu, zatvor i iritaciju želuca.
  • Sadrži i druge hranjive tvari važne za normalnu tvorbu crvenih krvnih stanica: folnu kiselinu, vitamin B12, bakar, cink, vitamin E i riboflavin.
  • Dodan vitamin C koji poboljšava apsorpciju željeza.
  • 1 kapsula također sadrži 400 μg folne kiseline, što je važno za žene koje planiraju trudnoću ili su već trudne.
  • Bez sastojaka životinjskog podrijetla i glutena.
  • Tradicija i sigurnost. Proizvodi linije Enemon s vama su već 40 godina!

Koliko vremena je potrebno da dodaci željeza počnu djelovati?

Zalihe željeza pune se polako pa je za normalizaciju zaliha željeza (feritina) potrebno i nekoliko mjeseci uzimanja. Prvih nekoliko mjeseci preporuča se uzimanje veće doza (odrasli 40 mg željeza), a zatim se može prijeći na manju dozu (odrasli 20 mg željeza).

Ako se nedostatak željeza često ponavlja, potrebno je pronaći trajno rješenje. Umjesto povremenog uzimanja visokih doza željeza, preporučuje se redovito i dugoročno uzimanje manje doze. Ponekad je za održavanje normalnih zaliha željeza dovoljno konzumiranje dodatka svaki drugi dan jer ćete tako izbjeći neželjene učinke visokih doza željeza i prevelike oscilacije u zalihama željeza.

Za adekvatan unos željeza vrlo je važna uravnotežena prehrana.